0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Da bo zavorni sistem deloval učinkovito

Da bo zavorni sistem deloval učinkovito

16.04.2022

Zavore so eden najpomembnejših delov vozila. Vozniki jim pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti. To storijo šele takrat, ko zaslišijo čuden, kovinski zvok ob zaviranju ali pa občutijo pomanjkanje zavorne moči.

Zanašanje vozila v leto ali desno, pretrd ali mehak občutek na stopalki za zaviranje, prižig opozorilne lučke na armaturni plošči za zavore, ki lahko nakazuje tudi na izrabljenost zavornih ploščic, ali pa blokiranje koles in vibracije ob zaviranju so resno opozorilo, da je z zavornim sistemom nekaj narobe. 

To je prvo opozorilo, ki ga ne smete spregledati. Prav zato je vzdrževanje zavornega sistema, to pomeni zavornih diskov in zavornih čeljusti, ključnega pomena za varno vožnjo in zaustavitev v vseh vremenskih pogojih. Le z redno vzdrževanim zavornim sistemom bodo delovali vsi napredni sistemi, kot sta antiblokirni sistem (ABS), ki preprečuje blokiranje koles ob zaviranju ali pa elektronski stabilizacijski program (ESP, ESC), ki pomaga obdržati nadzor nad vozilom v kritičnih oziroma nepredvidenih dogodkih na cesti. Ker se materiali s časoma obrabijo, jih je treba ves čas pregledovati in tudi čistiti.

Priporočamo uporabo večnamenskega razpršila za zavorne dele Brake PartsCleaner 2 iz linije izdelkov Kent. Čistilo deluje pod visokim pritiskom, brez klora, ki se hitro suši, oblikovano za čiščenje diskastih (kolutnih) in bobnastih zavor ter sklopk. Prednost čistila je, da ga lahko razpršimo pod vsakim kotom, hkrati pa ne poškoduje gume, najlona in plastičnih delov.