0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Klimatsko napravo je treba redno čistiti

Klimatsko napravo je treba redno čistiti

17.03.2022

Redno in pravilno vzdrževanje klimatske naprave je pogoj za učinkovito delovanje prezračevalnega sistema v vozilih tudi pri največjih obremenitvah v vročih poletnih mesecih. Strokovnjaki pregled klimatske naprave svetujejo enkrat na leto, tudi med letom pa je priporočljivo klimatsko napravo čistiti. Za to uporabite profesionalne pripomočke.

Brez rednega čiščenja klimatskega sistema se filtri zraka zamašijo in navlažijo posledica pa je manjši pretok zraka ter rošenje stekel. Stranski produkt slabega vzdrževanja je tvorjenje glivic v prezračevalnih kanalih, kar privede do neprijetnega vonja, pri potnikih pa lahko izzove alergijske reakcije. 

Slaba skrbi lahko povzroči okvaro kompresorja, cena popravila pa v tem primeru zraste tudi za nekajkrat. V nekaterih avtomobilih je plina dovolj tudi za nekaj let, pri drugih pa ga je treba vsako leto polniti. Manjša količina plina zahteva večje naprezanje kompresorja, kar vpliva tudi na večjo porabo goriva in možnost okvare kompresorja.

Poleg kontrole naprave enkrat na leto in polnjenja plina, ko ga v napravi zmanjka, pa je priporočljivo opraviti še proti bakterijsko čiščenje. Uporabite visoko učinkovito čistilno peno za odstranjevanje neprijetnih vonjav Air co Cleaner programa Kent. Čistilo čisti in uniči plesen ter bakterije, hkrati pa ne pušča močnih vonjav in ga je varno uporabiti tako na delih iz plastike, kot aluminija. 

Klimatsko napravo je priporočljivo prižgati na začetku potovanja.

Zelo pomembna je pravilna uporaba klimatske naprave. Vozniki z napačno uporabo klime tudi sami prispevajo k napakam v delovanju sistema. Preden prispete na cilj, ugasnite klimo, saj se v nasprotnem v sistemu zadržuje vlaga. S tem preprečite gnitje in zajedanja bakterij. Klimatsko napravo je priporočljivo prižgati na začetku potovanja. Najslabše je, da to storite pri visoki hitrosti. To pa zato, ker vklop sistema pri višjem številu vrtljajev ni spontan, tako kot od nizkih vrtljajev naprej. To predstavlja breme za kompresor. Klimatsko napravo nastavimo na temperaturo, ki je v primerjavi z zunanjo od pet do sedem stopinj nižja, saj s tem preprečimo temperaturni šok in prehladna obolenja. Mrzel zrak ne sme pihati naravno v obraz voznika in ostalih potnikov ampak naj piha v obrnjeno smer, še najbolje, da kroži znotraj kabine.