0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Ne zanemarite palube, čistite jo po vsaki plovbi

Ne zanemarite palube, čistite jo po vsaki plovbi

19.03.2022

Čista in redno vzdrževana paluba jahte ali jadrnice je pogoj za prijetnejšo plovbo, trajnost materialov, lep izgled, znebili pa se boste tudi trdovratnih mikroorganizmov.

Ne glede na to, ali gre za plastično, ali tikovo palubo, mora biti ta redno vzdrževana. Palubo je treba čistiti že zaradi boljšega počutja na njej in tudi lepšega izgleda.

Največja napaka je, da jeseni zanemarimo barko, jo pustimo umazano, polno soli, peska in mivke, zato se njej nabirajo mikroorganizmi in plesen. Že jeseni, ko zapustimo plovilo, moramo očistiti tako palubo, kot notranje prostore.

Posebej je treba paziti pri pravilni izbiri čistil. Nekatera čistila kljub takojšnjemu učinku lepega videza dolgoročno naredijo škodo. Paluba lahko postane matasta, z agresivnimi čistili pa uničujemo strukturo površinskega sloja. Navtična čistila imajo potrebne certifikate. Res je, da so velikokrat dražja, vendar pa specializirana čistila ne delajo škode. Izogibati se je treba čistil, ki vsebujejo groba zrna, saj z njimi ne le čistimo, ampak tudi brusimo površino jahte ali jadrnice.

Barko je priporočljivo prati pred plovbo in po plovbi. Ob slani vodi mikroorganizmi na palubi povzročajo dodatno umazanijo in drsenje. Včasih je dovolj, da se paluba splakne s curkom vode, zelo priporočljivo pa je tudi, da se enkrat na leto cela paluba, kjer je mogoče, polira ali voska s Kent Nano polirno pasto. S tem preprečimo prijemanje raznorazne umazanije. To nam zelo olajša čiščenje površin med letom.

Za hitro in učinkovito čiščenje nerjavečega jekla in preprečevanje nastajanja vodnih madežev uporabite čistilo Perfect Inox iz programa Kent, ki odstranjuje umazanijo, maščobo in nečistoče s površin.