0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Rja - glavna sovražnica vrtnega orodja

Rja - glavna sovražnica vrtnega orodja

21.03.2022

Vrtno orodje je treba za nemoteno in učinkovito delo redno vzdrževati. Le na ta način več let ohrani svojo uporabnost. Delo z nevzdrževanim orodjem bo manj učinkovito in vedno težje, orodje pa lahko postane povsem neuporabno. Z rednim vzdrževanjem in specializiranimi čistilnimi sredstvi prihranimo denar, saj nam ni treba kupovati novega orodja.

Vrtno orodje je izpostavljeno umazaniji, vlagi in vodi. Zato ga je treba redno temeljito čistiti in vzdrževati. Rja je največja sovražnica vrtnega orodja, zaradi katere je lahko kosilnica hitro neuporabna.

Najbolj enostaven nasvet je, da se po koncu košenja kosilnica takoj očisti in pospravi na suho. Ne puščajte je zunaj, ne le zaradi nevarnosti tatvine. Tudi, ko in dežja, je orodje zunaj izpostavljeno vlagi od mokre travi ali rose. Hkrati pa ni dovolj, da kosilnici zgolj pospravite na suho, ampak jo morate tudi pravilno skladiščiti. Orodje naj bo v garaži ali skladišču odmaknjeno od tal, kjer je najbolj izpostavljeno vlagi. Postavite jo vsaj na karton.

Kosilnico, ki prihaja v stik z zemljo po koncu dela temeljito sperite z vodo. Tako se umazanija ne bo zasušila na površini rezil ali plastike, kar bo ob naslednji košnji trave otežilo delo. Zelo pomembno je da, da jo tudi posušite. Ni dovolj, da jo le postavite na sonce, morate jo temeljito obrisati s krpami. Še posebej to velja za rezila oziroma škarje. Pri tem bodite predvidni, saj so rezila ostra. Preden kosilnico pospravite, se še enkrat prepričajte, da je suha, saj boste s tem preprečili rjavenje, hkrati pa jo očistite s specialnimi sredstvi, zaradi katerih bo ohranila prvotni izgled. Priporočamo Special Cleaner for lawn movers - čistilo za rezilo kosilnice 300 iz linije izdelkov Caramba, ki je vsestranski izdelek za čiščenje in nego gladkih lakiranih, kromiranih in plastičnih površin. Čisti umazane zunanje površine na rezilu kosilnice brez predhodnega predpranja, nežno polira lakirane površine, laku vrne prvotni sijaj in za več tednov konzervira lak. Čistilo je uporabno tudi za nego različnih gladkih površin iz plastike, ki so na vrtu.

Za vzdrževanje kosilnic priporočamo še Start Sprej 250 za pomoč pri zagonu tistih motorjev, pri katerih mraz, vlaga ali zrahljana svečka ovirajo zagon motorja.