0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Slana morska voda lahko povzroči rjavenje karoserije

Slana morska voda lahko povzroči rjavenje karoserije

15.04.2022

Zaradi povišanega plimovanja morja je lepo število voznikov vsako leto presenečenih, ko njihovo vozilo zalije slana voda. To ni deževnica, zaradi soli v vodi se lahko na vozilu pojavi korozija. 

Slana voda je idealna za rjavenje karoserij avtomobilov. Če je avtomobil ob plimovanju zalit površinsko, ni dovolj, da ga le obrišemo, ampak je potrebno temeljito pranje s sladko vodo in specializiranimi avto šamponi. Potrebno je tudi predpranje z močnim curkom vode. Temeljito je treba očistiti vse dele, od zavor do žarometov in plastičnih ter pločevinastih delov karoserije. Nujno je treba dobro oprati tudi podvozje. Na koncu je treba temeljito obrisati vozilo. Po pranju bodite pozorni na morebitne praske, ki so se pojavile na laku. Te je treba takoj zaščititi z lakom za vozilo namenjenim manjšim popravilom. Prav te majhne poškodbe povzročajo nadležno rjavenje. Če slana voda zalije vozilo nad pragom pa so na udaru številni deli v vozilu, od motorja, zavor, menjalnika, vsa elektronika v vozilu. Strokovnjaki pravijo, da ne zaganjate vozila, ampak pokličite mehanika, ki bo s strokovnim znanjem znal ugotoviti, kateri deli so bili poškodovani.

Tako pozimi, ko ceste solijo, kot poleti, ko se odpravljamo na dopust na obmorske lokacije, pa je dobro vsaj določene dele vozila, ki so najbolj izpostavljeni vodi, zaščititi pred korozijo slane vode. Idealna za zaščito zavornih sistemov pred korozijo slane vode je večnamenska prozorna mast White Grease II iz linije izdelkov Kent. Odporna je proti vročini, mrazu in vodi, hkrati pa zaradi nizke viskoznosti prodre tudi v najmanjše luknje.