0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • / Verigo motorja mažite vsakih 500 do 1000 kilometrov

Verigo motorja mažite vsakih 500 do 1000 kilometrov

29.03.2022

Nepisano pravilo je, da se verigo pri motorju maže na vsakih 500 do 1000 prevoženih kilometrov. Na vzdrževanje vplivajo tudi vremenske razmere. Vlaga je njen največji sovražnik.

Vožnja v deževnih dneh ima večji vpliv na verigo, kot v suhih. Mazanje verige po deževni vožnji je zato prej pravilo kot izjema. Način vzdrževanja verige pri motornem kolesu je zelo raznolik in odvisen od več dejavnikov. Nekdo lahko na motorju z enako verigo prevozi 20.000 kilometrov, nekdo drug enkrat več. Vprašanje je kakšen motor vozimo, kakšna je naša vožnja, kakšen je teren po katerem se vozimo ...

Zelo pomembna je napetost verige, saj se lahko preveč ohlapna veriga pri pospeševanju iz nizkih vrtljajev trese, preveč napeta pa se lahko hitreje obrabi in negativno vpliva na ležaje v kolesih ter sam menjalnik motorja.

Vedno je treba biti pozoren, da interval mazanja verige prilagodimo tipu motorja, terenu vožnje in tipu mazivnega razpršila za verige.

Sredstva za mazanje verige naj bodo razvita prav za ta namen. Enako velja za čistilna sredstva. Mazanje verige ni zahtevno opravilo in ga velika večina motoristov opravlja sama. Veriga se maže pod kotom in v smeri vrtenja verige. Možnost je tudi namestitve samodejnih mazalnih sistemov, ki delujejo na principu težnosti, kjer olje iz posodice pod sedežem po cevki pricurlja na zobnik. Samo intenzivnost curljanja je možno nastavljati na večjo ali manjšo intenzivnost kapljanja.

Za čiščenje pogonske verige motornih koles priporočamo čistilo Motorcycle Chain Cleaner iz linije čistil Caramba, ki čisti in razmaščuje s pomočjo posebnih topil ter nežno in učinkovito odstranjuje oprijeto zasušeno umazanijo in ostanke, hkrati pa zaradi svoje sestave ne razjeda gume, plastike in lakiranih površin. 


Mazanje verige po deževni vožnji je prej pravilo kot izjema.
 

Za mazanje uporabite prozorno mast za verige Motorcycle Chain Spray Transparent iz linije čistil Caramba, ki nudi protikorozijsko zaščitno sredstvo za pogonske verige motornih koles z visokimi vrtilnimi hitrostmi ali pa belo mast za verige Motorcycle Chain Spray White iz linije čistil Caramba.

Nameščanje verige po mazanju in čiščenju je bolje prepustiti nekomu, ki je tega vešč in ima za primerno orodje za pritrditev novo nameščene verige. Po čiščenju in mazanju testna vožnja ni potrebna. Pozorni moramo biti samo na to, da ni veriga premalo ali preveč namaščena.